[...] spójrz krytycznie na to, czy przypadkiem nie przestałeś się spontanicznie ruszać, ze względu na to, że nie masz ani chęci, ani siły do np. spaceru w momentach słabości wspomagaj się okresowo bezkalorycznymi napojami oraz spalaczami i innymi suplementami sprawiającymi, że możesz mieć masz więcej wigoru przeznacz odpowiednią ilość czasu na sen.
[...] dietę i ćwiczenia, to zwiększamy szanse na sukces. Nie spiesz się! Tak jak różne mogą być przyrosty masy ciała w ciąży, tak samo nie ma reguły, w jakim okresie spadnie dana ilość kilogramów. Najważniejsze jest to, aby dać sobie czas, ponieważ organizm musi się zregenerować po porodzie. Bardzo ostrożnie należy podejść do ćwiczeń, zarówno po [...]
[...] na energię, unikanie aktywności fizycznej i mniejsza uważność w wyborze produktów spożywczych. Warto zatem na każdym etapie swojego życia weryfikować nawyki żywieniowe, ilość i rodzaj spożywanych pokarmów. Może to pomóc zrównoważyć niektóre negatywne skutki starzenia. Jakie zmiany warto wprowadzić? Zacznij kontrolować ilość spożywanego [...]
Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa są jednymi z najlepszych źródeł witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, warzywa zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w żywności pochodzenia zwierzęcego. Większość ludzi spożywa zbyt mało warzyw i owoców, jak również zbyt mało błonnika. Podsumowując Zakupy lokalne są sposobem na wsparcie [...]
Trening interwałowy jest dość popularną formą treningu na poprawę wydolności układu sercowo-naczyniowego. Do dnia dzisiejszego za trening układu sercowo-naczyniowego uważa się żwawy marsz, bieg, jazdę na rowerze, a gdy utkniemy w "zamkniętym pomieszczeniu" mamy do wyboru maszynę eliptyczną, wioślarza, rower stacjonarny… Wskakujemy na 30-60 minut [...]
[...] w dodatkowe aminokwasy może zahamować wzrost tkanki tłuszczowej. Naukowcy z Japonii przeprowadzili eksperymenty, które potwierdziły, że stosując BCAA łatwiej jest zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. BCAA Z reguły sportowcy stosują BCAA, jako środek chroniący mięśnie przed katabolizmem. Przed treningiem przyjmują oni od 5 do 25 g suplementu. W [...]
[...] parametrze występowały największe różnice indywidualne. U niektórych wykazano wzrost, u innych spadek, a u jednej osoby brak zmiany. Naukowcy postulują, że może to być wpływ ilość spożywanego alkoholu. Zauważono , że osoby, które spożywały mniej alkoholu, zjadały większą ilość węglowodanów, a to skutkowało zwiększeniem tłuszczu wątrobowego. Wraz [...]
[...] cały proces utraty tkanki tłuszczowej wydłuży się w czasie. Oczywiście należy to uwzględnić w swoich planach np. dotyczących występu w zawodach. Warto w tym czasie podnieść ilość spożywanych kalorii mniej więcej tak, aby przez ten czas waga poszła minimalnie do góry. Z punktu widzenia adaptacji metabolicznych najkorzystniej spożywać dodatkowe [...]
[...] Anię wyróżnia znakomity tonus mięśni i skóry. Co poprawić? Doskonalić proporcje sylwetki wypełniając poszczególne partie mięśniami, poprawiając gęstość mięśni, zwiększając ilość widocznych „szczegółów”. Należy pamiętać o stretchingu, szczególnie obręczy barkowej. Wspaniała prezencja tej zawodniczki, radość, która udziela się widzom, [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]
[...] Dziki Chicken? W celu podniesienia kaloryczności lub do podsmażenia potrawy dodać można olej kokosowy. Na deser dodać można baton białkowy w sytuacji, gdy chcemy zwiększyć ilość białka i węglowodanów w diecie: Podsumowanie Gotowe, pyszne i zdrowe posiłki to idealne rozwiązanie w zasadzie dla każdego. Nie ma bowiem osób, którym nie przytrafia [...]
Hormon wzrostu zyskał popularność po 1985 r. gdy pojawiła się wersja powstająca przy użyciu metod inżynierii genetycznej, czyli rekombinowany ludzki hormon wzrostu (rhGH). Nie należy go mylić z hormonem wzrostu endogennym, a także pozyskiwanym ze zwłok (jak działo się do lat 80. XX wieku). Tak naprawdę, GH jest stosunkowo słaby. W meta analizie [...]
Pokrzywa indyjska, występująca powszechnie pod wieloma nazwami, takimi jak forskolina, szałwia indyjska, coleus czy pochwiatka, jest bardzo ciekawym związkiem, coraz bardziej rozpoznawalnym w świecie suplementacyjnym z uwagi na pojawiające się badania świadczące o jej istotnym wpływie na lipolizę tkanki tłuszczowej. Przeanalizujmy wnioski z nich [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
[...] od środka i sprawić, że staną się zdrowsze na zewnątrz. Niżej znajdziesz listę 8 produktów, które pomogą Ci naturalnie wybielić zęby. Jogurt naturalny Jogurt zawiera pewną ilość wapnia, który jest niezbędny do utrzymania zdrowych i białych zębów. Produkty bogate w wapń pomagają wzmocnić szkliwo i poprawiają ich wygląd. Nabiał jest także dobrym [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt, płacz, przeplatający się ze śmiechem. Jeśli jesteś jedną z 90 procent kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), prawdopodobnie znasz te objawy aż za dobrze i desperacko poszukujesz ulgi. Za nasilonymi objawami PMS może stać stres, przemęczenie, a także rodzinna historia depresji. Jednak również [...]
Z przymrużeniem oka można powiedzieć, że społeczeństwo dzieli się na tych, którzy uwielbiają ostry smak i na tych, którzy preferują wyłącznie łagodne potrawy. Jeżeli lubisz ostre przyprawy, być może mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Jednym bowiem z postulowanych mechanizmów wspomagania pracy sportowca, po spożyciu kapsaicyny, jest zwiększone tempo [...]
Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]
[...] komuś zależy na wysokim spożyciu białka, to wykluczenie mięsa z diety może to utrudnić. Sięgając po różne produkty roślinne, wegetarianin jest w stanie uzyskać odpowiednią ilość białka, jednak jedzenie ryb i owoców morza znacznie to ułatwia, szczególnie jeśli poszukiwane są źródła chudego białka, bez dodatku węglowodanów czy tłuszczy. Owoce [...]